Koen van Andel (Leusden, 1984) voltooide in 2002 zijn opleiding aan het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt te Amersfoort met het profiel Natuur & Techniek en Latijn als klassieke taal. Aan de Universiteit Twente studeerde hij in 2008 af in de Werktuigbouwkunde, met als specialisatie stromingsleer (de stroming van gassen en vloeistoffen in en om voorwerpen).

Voor zijn afstudeeropdracht met als thema experimenteel onderzoek naar de stroming om rotorbladen van een centrifugaalpomp ontving hij de Unilever Researchprijs 2008. Zijn ingenieursdiploma kreeg het predicaat ‘cum laude’, wat door velen uiteraard al gauw werd omgedoopt tot ‘koen laude’.

Omdat Koen al vanaf jonge leeftijd veel genoegen had in het overbrengen van kennis, humor en enthousiasme in presentaties en het toegankelijk maken van lesstof voor andere leerlingen, is hij in augustus 2008 begonnen als medewerker onderwijs bij de vakgroep Technische Stromingsleer van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen (CTW) van de Universiteit Twente.

Vanuit die positie verzorgde hij de opzet van vakken, gaf hij hoorcolleges, werkcolleges en practica en verzorgde hij begeleiding van studenten bij individuele opdrachten en groepsprojecten. Ook demonstraties en rondleidingen voor studiezoekers, wetenschappers en zakenlieden rekende Koen daarbij graag tot zijn takenpakket.

Voor zijn bijdragen aan de opleiding Industrieel Ontwerpen (IO) is hij door studenten verkozen tot winnaar van de IO-onderwijsprijs 2011 en daarmee mag hij zich IO-Docent van het Jaar 2011 noemen. Vervolgens is Koen verkozen tot winnaar van de Centrale Onderwijsprijs 2011, waarmee hij zich Docent van het Jaar 2011 op de gehele Universiteit Twente mag noemen.

Niettemin bleef het bij een tijdelijk dienstverband. Medio 2012 nam Koen afscheid van de UT met een zeer drukbezochte solo-cabaretvoorstelling in zijn favoriete collegezaal. Aansluitend heeft hij nog elders onderwijs verzorgd, maar vanwege het beleidsklimaat heeft hij medio 2013 besloten om een soort ‘sabbatical’ in te lassen. Daarin heeft hij onder andere verder aan zijn orgel gebouwd, en meegewerkt aan diverse culturele projecten.

Met ingang van 2016 is Koen overigens weer aan de slag gegaan in het onderwijs: als bijlesdocent, met name op het gebied van wiskunde en natuurkunde voor het voortgezet onderwijs.

Buiten maar ook binnen het werk heeft Koen zich altijd graag beziggehouden met (orgel)muziek, cultuur, cabaret, kunst, (Nederlandse) taal, monumentale gebouwen, natuur, stad en land verkennen en zoeken naar originaliteit, creativiteit, inspiratie, talent, passie en aparte hobby’s van andere mensen.
________________________________________________________________________________________

Lees hier een interview over Koens drijfveren.

Op LinkedIn is een samenvatting van Koens loopbaan te vinden. Een volledig curriculum vitae is op aanvraag beschikbaar.

Bekijk ook de thema’s ‘Koen van nu’ en ‘Koen van toen’, waarin belicht wordt hoe Koen, vroeger en nu, zijn vrije tijd heeft besteed zonder zich ook maar een moment te vervelen!

En vergeet niet op een druilerige middag elders op deze site alle teksten, foto’s, geluidsfragmenten en filmpjes door te nemen (sommige slechts te vinden via ‘Actueel’).